Koffie met Glutenvrij koekje

Kan sporen bevatten van – Glutenvrij?

Kan sporen bevatten van gluten. Die ene kleine zin, wat moet je er mee? Het product negeren en zomaar laten liggen? Of toch meenemen en de gok wagen?
In deze blog wil ik jullie wat uitleg geven over ‘sporen van’ en vertellen hoe ik hiermee omga.

Wat betekent sporen eigenlijk?

Sporen van gluten kunnen in veel producten voorkomen. In principe betekend het dat een product qua ingrediënten glutenvrij is, maar tijdens de productie in aanraking kan komen met gluten. Het product kan dus niet zonder meer glutenvrij genoemd worden, maar zelfs als het tijdens het productieproces wat opgepikt heeft zal dit ver onder de norm van 20ppm zijn.

Het addertje onder het gras, is dat de fabrikant niet verplicht is om sporen op het etiket te vermelden. Je kunt er dus niet zomaar vanuit gaan, dat een product waar het niet op staat ook niet besmet is.

Uiteindelijk kun je dus nooit zeker zijn of een product compleet vrij is. De kans dat er sporen inzitten zal er altijd zijn, ook als de waarschuwing niet op het etiket staat.

Waarom staat het erop

Veel producenten zetten ‘kan sporen bevatten van’ op hun etiketten om zich in te dekken. Als er ergens in hun fabriek gewerkt wordt met gluten, zetten ze deze slogan erop. De enige manier voor de producent om een product écht glutenvrij te laten verklaren, zijn dure tests op het einde van het productieproces.

Een producent zal er dus sneller voor kiezen om deze slogan erop te gooien, dan de uitvoerige tests te doen.

Hoe ga ik ermee om

Als de ingrediënten van een product geen gluten bevatten, eet ik het. De kans dat er echt sporen van gluten inzitten zijn erg klein. Daarnaast zullen deze sporen altijd onder de norm zitten en zijn dus in principe glutenvrij!

Daarnaast smeert mijn vriend in onze keuken bijvoorbeeld ook zijn glutenvolle boterhammen. Als ik sporen van niet zou eten, zou ik niets meer in mijn eigen keuken mogen koken. Hier kunnen immers ook altijd nog sporen rondvliegen!

Hoe ga jij ermee om? Laat je het liever liggen? Of smul je ook van die reep Tony Chocolonely?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.