Brood glutenvrij

Coelia.. Watte? Ik eet glutenvrij | itsiris.nl

Yep ik hoor ’t je denken, je hebt net in mijn ‘over mij‘ wat glutenvrij gelezen en snapt geen drol van waar ik het allemaal over heb. Snap ik, ’t is best moeilijk mij te volgen.

Maar goed, terug naar wat ik je eigenlijk wilde vertellen. Wat is Coeliakie? Misschien ken je het wel onder glutenallergie. Ja ik leef glutenvrij, althans ik probeer het zo veel mogelijk.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn stout en maken me ziek, maar wat is het nou precies? Gluten is een eiwit dat voorkomt in haver, rogge, gerst en tarwe. Dit zijn dus alle reguliere granen. Deze zitten inderdaad in brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, taart koekjes and so on..

Maar het wordt nog leuker, gluten worden ook gebruikt in sauzen, snoepjes, ijssoorten en bier. Het is namelijk een plakmiddel dat erg vaak ingezet wordt.

Wat is Coeliakie/glutenvrij?

Niet schrikken, maar 1 op de 100 mensen in Nederland heeft coeliakie. Dit is maar 1% maar op 16 miljoen Nederlanders, is dit toch nog een hele hoop!

Coeliakie heeft te maken met gluten en met mijn darmen. Wat gluten zijn weet je nu al, maar waarom word ik hier ziek van?

Mijn dunne darm is een beetje gek. Een gezonde dunne darm heeft geen probleem met gluten, maar mijn darm laat zich een beetje uit het veld slaan. De dunne darm heeft darmplooien en darmvlokken aan de binnenkant. Weet je het nog? Van biologie? Goed! Als ik gluten eet, zorgt dit voor ontstekingen in het slijmvlies. Dankzij deze ontstekingen gaan m’n darmvlokken kapot. Je raad het al, als deze kapot zijn, kan mijn darm geen voedingsstoffen meer opnemen.

Natuurlijk probeer ik gluten zo veel mogelijk te vermijden, maar soms gaat het toch mis. Dan heb ik last van mijn darmen en ren nonstop naar de wc. Veel coeliaken hebben last van gewichtsverlies, maar ik kom juist aan als ik niet goed eet. Daarnaast heb ik inmiddels botontkalking, draagt het bij aan mijn migraine en word ik verschrikkelijk moe! Ook zijn humeurigheid (goed excuus!), buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel tekenen dat ik iets fouts gegeten heb.

Ik hoop dat met dit korte stukje, een beetje duidelijker is geworden wat mijn ‘ziekte’ inhoudt. Als jij denkt dat jijzelf, of iemand in je omgeving coeliakie heeft ga dan naar je huisarts. Begin niet zomaar met een glutenvrij dieet!

Heb je nog vragen? Of heb je zelf coeliakie en nog lekkere tips? Let me know!!
Neem vooral ook eens een kijkje bij de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging)

CIAO!

2 Replies to “Coelia.. Watte? Ik eet glutenvrij | itsiris.nl”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.